Vad hände egentligen i lördags i Limhamn?

Jag som skriver det här var inte med på lördagens motdemonstration i Limhamn. Däremot har jag precis kommit hem från en välbesökt manifestation mot det grova polisvåldet som förekom i lördags den 23 augusti när nazisterna i Svenskarnas Parti höll torgmöte på Limhamns Torg.

Vad som hände i lördags råder det oenighet om. Polisens bild av händelseförloppet förnekas av många parter, vilket Skånska Dagbladet skrivit om. Därför presenterar vi här våra medlemmars bild av vad som hände i lördags.

CK Avanti deltog i protesterna i både Ystad och i Limhamn, samt hade sjukvårdsresurser på plats om någon skulle skadas.

 

Våra medlemmars vittnesmål är klart och tydligt, det var periodvis lite stökigt, någon kastade en PET-flaska mot nazisterna och någon kastade surströmming, dessa nådde inte fram till nazisterna. Några sparkade på staketen i början och några smällare samt en grönrökbengal kastades innanför avspärrningarna. Inget var riktat mot enskilda poliser eller polismakten som grupp.

Människor använde sina kroppar för att förhindra att polisbussen med nazisterna skulle komma in på torget innanför avspärrningarna. Dessa som protesterade föstes bort av polisen och nazisterna kunde komma in innanför avspärrningarna. Överallt stod människor och buade och skramlade med nyckelknippor, folkmusiker spelade och grupper sjöng psalmer, då och då ekade slagord – inga nazister på våra gator. Polisen insats var omfattande och de hade full kontroll över torget, omgivningarna och demonstranterna.

Därför kan vi bara komma fram till att den plötsliga snabba häst-chocken, antingen var ett stort misstag från befälen på plats, eller en medveten attack på demonstranterna. Läget var stabilt och inte oroligt eller våldsamt när polisen attackerade människor som utövade sin rätt att demonstrera och visa sin avsky mot de människofientliga åsikter nazisterna försökte sprida.

Innan polisattacken, fanns det en person skadad, en demonstrant som blivit påkörd av en polisbuss, efter polisattacken fanns många skadade demonstranter. Inga poliser skadades. Inga av CK Avantis medlemmar såg några stenar eller gatstenar kastas överhuvudtaget.

Malmö mot polisvåld demo 029 (21)

Banderoll från dagens demonstration mot polisvåldet.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar