DEMONSTRERA – AGERA – ORGANISERA!

Demonstration i Malmö

Utvecklingen vi ser i vår omvärld och i Sverige är minst sagt problematisk. I Sverige har det rasistiska partiet Sverigedemokraterna, med rötter i den nynazistiska rörelsen, etablerat sig på ett nationellt plan. Med många riksdagsplatser, många platser i landsting och kommuner följer pengar. Dessa platser renderar just nu inte i något reellt politiskt inflytande. Däremot renderar det pengar till Sverigedemokraterna, massor med pengar. Pengar som kommer att spenderas i nästa valrörelse på större hatkampanjer, ännu mer TV-reklam och fler annonser i tunnelbana och tidningar. Tidningarna kommer inte att säga nej till deras annonser nästa val. För deras platser i parlamenten ger inte bara pengar, det ger också Sverigedemokraterna möjlighet att fortsätta enligt sin plan med att bli normaliserade, att framstå som ett parti som är som vilket som helst. Den processen pågår just nu med full fart och det syns tydligt i hur problemformuleringarna i den allmänna debatten mer och mer liknar Sverigedemokraternas rasistiska grundteser. Samtidigt som denna utveckling sker ser vi ett ökat öppet hat i vårt samhälle, ett hat som leder till fysiska attacker här och nu. Ett gäng ungdomar attackerar en grupp sovande EU-migranter i en bil på en parkering i Perstorp. Nazister marscherar in och demonstrativt fotograferar publiken på en föreläsning av förintelseöverlevaren Mietek Grocher. Människor misshandlas av organiserade nazister, för att de säger emot, när nazisterna delar ut sin propaganda utanför ett köpcentrum.

Dessa attacker mot människor sker här och nu 2015 i Sverige. Dessa attacker kommer fortsätta om inte vi agerar. Sverigedemokraternas normalisering kommer att fortgå, debatten kommer bli grövre och grövre om ingen gör något. Människors rädsla för muslimer, araber, andra kulturer, fattiga och tiggare, underblåses och förstärks av rasisternas propaganda och lögner. Människor får sitt hat konfirmerat av att 13 procent tycker såhär, människor har beviset för att de agerar rätt när de hotar och misshandlar. För att vi ska kunna agera mot denna utveckling krävs det att vi organiserar oss på något vis. Vart vi organiserar oss är inte huvudfrågan eller ens av någon större vikt, för att kunna stå emot och trycka tillbaka en växande rasistisk rörelse och en ny våg av fascism behövs alla kamper. Gå med och organisera dig där det känns bäst. En och en gör vi ingen skillnad, vår styrka är vårt antal. Och vi kommer alltid vara fler än rasisterna, om vi inte låter bli att gå samman, det är då de kan få sitt övertag. Gå med och organisera dig, om det sedan är i till exempel SSU, ABF, Hyresgästföreningen, Allt åt Alla, Feministiskt initiativ, Handelsanställdas förbund, Vänsterpartiet eller Grön Ungdom är inte det avgörande. Det avgörande är att du går samman med andra människor och börjar agera mot denna utveckling. Något annat sätt att stoppa utvecklingen finns inte och ingen annan kommer att göra det åt oss.

Runt om i Europa ser vi en växande arbetslöshet och en ökande fattigdom bland stora delar av befolkningen, samtidigt i världen har de allra rikaste blivit ännu rikare. Från fattigdom, förtryck och ofrihet flyr människor. Just nu dör det människor på medelhavet, inte för att det finns elaka individer som är smugglare utan för att människorna som flyr inte har något annat val. EU har beslutat att det inte finns några andra vägar att ta sig in i Europa och söka asyl än över ett hav. Den politik som förs dödar människor just nu. En bakomliggande orsak till att EU inte klarar av att ändra sina direktiv är en stor oro bland de styrande i många länder över vad som skulle ske med redan stora och i vissa fall växande högerpopulistiska och rasistiska partier i deras hemländer. Makteliten i Europa är inte ohotad, den är rädd och ser om sitt hus och väljer därför att hellre hålla gränserna stängda än att förlora sin makt. Och människor dör på havet och det kommer fortsätta dag efter dag om inte vi agerar. Ingen annan kommer att göra det.

Imorgon är det första maj. Börja där, om du inte brukar gå med i något tåg, gör det! Måla ett plakat, skrik ut det du vill, och bli en del av en rörelse som stoppar rasisterna och trycker tillbaka dem till de mörka vrår som de vågat sig fram ifrån. Vilket första maj-tåg du väljer att gå i är inte det viktiga. Kan du inte välja, gå i flera tåg och se vart du tycker kampen svänger bäst!

 

Kämpa Malmö! Kämpa Skåne! Kämpa Sverige!
Håll ihop mot rasisterna – organisera er!

 

DEMONSTRERA PÅ FÖRSTA MAJ – MOT RASISM!

 

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar